Suomalaiset start upit kiinnostavat kansainvälisiä sijoittajia

Suomalaiset start upit kiinnostavat kansainvälisiä sijoittajia

Enterprise Finland Venture Forum -tapahtuma rakentaa siltaa lupaavimpien suomalaisten kasvuyritysten ja kansainvälisten venture capital -sijoittajien välille.

Enterprise Finland Venture Forum on suomalainen sijoittajatapahtuma, joka järjestettiin tänä vuonna kolmatta kertaa Technopolis Innopolissa Espoossa. Tilaisuudessa kasvuyritykset esittäytyvät pääomasijoittajille sekä lyhyillä 7 minuutin yritysesityksillä että kahdenkeskisissä tapaamisissa. Tapahtuman taustalla ovat työja elinkeinoministeriön alaisuudessa toimivat Teollisuussijoitus, Tekes ja Finnvera.

– Ajatuksenamme oli rakentaa silta potentiaalisimpien suomalaisten kasvuyritysten ja kansainvälisten pääomasijoittajien välille. Syntyi Enterprise Finland Venture Forum, jossa suomalaiset kasvuyritykset ja kansainväliset sijoittajat kohtaavat toisensa, kertoo Henri Grundstén Suomen Teollisuussijoituksesta.

Toimintamalliksi valittiin maailmalta tuttu venture forum -konsepti, jossa nuoret yritykset esittäytyvät pääomasijoittajille.

Tärkeintä on tutustuminen

Finnveran sijoitusjohtaja Petri Laine painottaa, että tapahtumassa haluttiin esitellä vain sijoittajia aidosti kiinnostavia, kansainvälisen kasvun jo aloittaneita yrityksiä.

– Osallistujat on poimittu käsin lupaavimpien suomalaisten yritysten joukosta. Sijoittajan on helpompi lähteä mukaan tukemaan tuttua yritystä, jonka edistymistä on seurannut sivusta jo pidemmän aikaa. Tavoitteena onkin tuoda yhtiöitä sijoittajien “tutkalle”. Sijoituksen hankkiminen on maratonlaji. Se vaatii kärsivällisyyttä, ja sijoittajan tutkalle on päästävä riittävän varhaisessa vaiheessa.

– Start up -yrittäjille tekee myös hyvää nähdä muita ihmisiä ja yrityksiä, jotka ovat samassa tilanteessa. Se auttaa heitä asemoimaan itsensä ja vaihtamaan neuvoja ja kokemuksia, Petri Laine toteaa.

Vaikka Enterprise Finland Venture Forum -tapahtuman aikataulu on tiukka, syntyy lyhyessä ajassa merkityksellisiä kohtaamisia.

– Tapaamiset ovat tapahtuman parasta antia. Niissä yrittäjä ja sijoittaja tapaavat kasvotusten. Niissä saatetaan myös sopia uusia tapaamisia, jotka toivottavasti johtavat myöhemmin tulevaisuudessa sijoituskierroksiin, kertoo nuorista yrityksistä Tekesissä vastaava palvelujohtaja Marjo Ilmari.

Start upit päivän tähtinä

Start upit tarvitsevat rahoitusta paitsi tuotteensa kehittämiseen, myös myyntiin, markkinointiin, ulkomaille etabloitumiseen sekä yritystoiminnan skaalaamiseen. Kaikilla tapahtumaan osallistuvilla yrityksillä on valmis tuote, jonka ympärille on tarkoitus luoda kansainvälistä yritystoimintaa.

– Enterprise Finland Venture Forum eroaa muista sijoittajatapahtumista ainakin siinä, että täällä on enemmän sijoittajia kuin yrityksiä. Paikalla olevista sijoittajista jopa yli puolet on kansainvälisiä. Start upit ovat päivän tähtiä, ja koko iltapäivä on omistettu yritysten ja sijoittajien kahdenkeskisille tapaamisille, luonnehtii Marjo Ilmari.

Ilmarin mukaan kaikki Enterprise Finland Venture Forum -tapahtumaan osallistuneet yritykset saaneet jo aiemmin Tekesin rahoitusta. Lisäksi 17 tämän vuoden mukaan valituista yrityksistä on ollut mukana Tekesin Nuoret innovatiiviset kasvuyritykset -ohjelmassa, joka sai kiitosta päivän aikana muun muassa Beneq:n Sampo Ahoselta. Hän kehui ohjelmaa keynote-puheessaan parhaaksi start up -yrityksille tarjolla olevaksi rahoitusmuodoksi.

Technopolis tilaisuuden järjestäjänä

Tapahtuman käytännön toteutuksesta vastanneella Technopoliksella on vahvaa kokemusta vastaavanlaisten sijoittajatapahtumien järjestämisestä, muun muassa omien Money Talks® -sijoittajatapahtumiensa kautta.

Teollisuussijoituksen Henri Grundsténille sekä muille Enterprise Finland Venture Forumin taustatahoille Technopolis oli selkeä yhteistyökumppani.

– Olemme erittäin tyytyväisiä yhteistyöhön Technopoliksen kanssa. Käytännön järjestelyt toimivat erinomaisesti, josta kiitos kuuluu Technopoliksen tapahtumatiimille ja erityisesti projektipäällikkönä jo kolmatta kertaa toimineelle Milja Rautiaiselle, Grundstén lausuu.

Myös Omegawave-yrityksensä kehonmittausjärjestelmää tilaisuudessa esitellyt toimitusjohtaja Juha Pinomaa kiittelee tapahtuman ammattimaisia järjestelyitä.

– Technopoliksen järjestämä matchmaking-palvelu toimi hyvin. Sen avulla tavoitimme tehokkaasti meistä jo valmiiksi kiinnostuneet sijoittajat.

Käsinpoiminta saa kiitosta

Innopolissa toimivaa kansainvälistä matkailualan taksinvarauspalveluaan Cabforcea sijoittajille esitellyt Andreas Hansson pitää Enterprise Finland Venture Forum -tapahtumaa tärkeänä paikkana luoda kontakteja kansainvälisiin sijoittajiin.

– Start upien tarkka seulonta on edullinen järjestely kaikille osapuolille. Sijoittajat ovat jo nähneet vaivaa tullakseen kuuntelemaan yritysten esityksiä. Osallistujat ovat sijoittajatapahtuman tärkein osatekijä: tapahtuma voidaan järjestää missä vaan, mutta sen onnistuminen riippuu osallistujista, ja siitä kuinka järjestäjät onnistuvat luomaan keskustelua start upien ja sijoittajien välille, Hansson pohtii.

– Esitysten laatu paranee vuosi vuodelta. Yritykset pystyvät vuosi vuodelta kertomaan sijoittajatarinansa paremmin ja paremmin, kiittelee Tekesin Marjo Ilmari.

Start up Saunalla uutta matoa koukkuun

Tämänvuotisen Enterprise Finland Venture Forum -tapahtuman iltatilaisuus järjestettiin Aalto Yliopiston Start up Saunalla, jossa kasvuyrityskulttuuri ja innostus uuden tekemisestä ovat voimissaan. Siellä myös nuoremmilla start upeilla on mahdollisuus tavata sijoittajia vapaamuotoisessa tilanteessa.

Tekesin Marjo Ilmari uskoo vahvasti uuteen suomalaiseen start up -polveen.

– Ensimmäisen tapahtuman jälkeen mietimme, tulisimmeko löytämään yhtä lupaavaa joukkoa yrityksiä tulevina vuosina. Tänä vuonna valikoima oli jälleen loistava. Kiinnostavien yritysten löytäminen Suomesta ei tule olemaan ongelma, hän vakuuttaa.