Avotoimisto ei melua – Toimisto on yhtä äänekäs kuin sen käyttäjät

Avotoimiston vastustajat ja puolustavat käyvät tälläkin hetkellä Twitterissä kiihkeää keskustelua avotoimiston hyödyistä ja haitoista. Ja hyvä, että käyvät. Mutta mustavalkoinen avotoimisto vastaan ”koppikonttori” –keskustelu ei ratkaise ongelmia. Ratkaisu kyllä löytyy – kun ensin ymmärretään, mikä on ongelma.

Työn tekemisen tavat ovat muuttuneet, tekniikka on muuttunut, monien töiden sisältökin on muuttunut. Esimerkiksi monotonisia tallennushommia tehdään yhä vähemmän ihmisvoimin, kokouksiin osallistuu väkeä myös videolla ja puhelimitse, tulostimia ei tarvita jokaisen pöydän nurkalla, pöytäkoneet ovat melkein kuolleet sukupuuttoon jne..  Miksi toimistot elävät edelleen pöytätietokone- ja mustesuihkutulostinkaudella? Herätys: bitit kulkevat ilman johtoja ja puhelinpalaveriin voi osallistua auton ratista!

Työpaikka ei enää ole työn tekemisen paikka vaan paikka, jonne tulla tapaamaan muita ja kuulemaan mitä on meneillään.  Toimisto ei ole kuolemassa sukupuuttoon.

Erilaisia toimistoja ja tiloja tarvitaan erilaiseen työn tekemiseen. Avokonttori on hyvä tapa olla mukana menossa. Huonetoimisto taas antaa rauhaa ja tarvittaessa eristää muusta maailmasta. Kokoustiloissa voidaan kokoontua ja taukotilassa tauottaa. Mutta lisäksi tarvitaan myös muita tiloja: kahdenkeskisiin pikajutusteluhetkiin tarvitaan pienempiä vetäytymistiloja, luovaan suunnitteluun isoja piirtopintoja, henkilökohtaisiin puheluihin suputuskoloja.

Huonetoimiston äänet saadaan helposti pidettyä sisällä tai ulkoavotoimistothumb.pngna kiinteillä seinillä ja suljettavalla ovella, mutta avokonttorissa erilaiset äänet aiheuttavat akustisia haasteita. Teknisesti jossain määrin äänen tasoon, suuntaan jne. voidaan vaikuttaa, mutta parhaiten siihen vaikutetaan oikealla käytöksellä. Tilat pitää suunnitella tukemaan tekemistä. Kun samaa tilaa käyttää moni, pitää myös sopia miten sitä käytetään.  Toimistoetiketti luodaan yhdessä. Lisäksi on mietittävä, millaiseen toimintaan ohjeet rohkaisevat. Jos avokonttorissa käsketään olla hiljaa, on avoimen tilan idea menetetty. Sen sijaan pitää voida osoittaa paikka, jossa saa olla rauhassa häiriöiltä. Paras ratkaisu voi olla huonetoimiston ja avokonttorin parhaita puolia yhdistelevä monitilatoimisto (activity based office), jossa on erilaisia tiloja erilaisiin tarpeisiin.

Suunnittelu on kaikki kaikessa. Kaikki lähtee toimistoa käyttävien ihmisten toiminnan ymmärtämisestä.  

Ei toimisto yksin melua. Melun ja häiriöt aiheuttaa ihminen.

Kaipaatko suunnitteluapua, ota yhteyttä

Satu Hurme-Tikkanen
Head of Workplace Design and Services, Technopolis Oyj
Puh. 040 556 5695
etunimi.sukunimi@technopolis.fi