Nouse ylös!

Minä istun liikaa. Istun päivät töissä ja illat kotona, matkat istun autossa. Välillä istun junassa ja joskus lentokoneessa. Vaikkei se lohdutakaan, en ole yksin, sillä tutkimusten mukaan noin puolet meistä istuu päivittäin vähintään 6 tuntia, vaikka liiallinen istuminen onkin vaaraksi terveydelle. Iltaistumiseen voi jokainen vaikuttaa itse, mutta työpaikalla – varsinkaan toimistotyössä – ei aina ole mahdollista aktivoitua. Vai onko?

Työn luonteesta riippuu, voiko työtä tehdä muuallakin kuin oman pöydän Working_ergonomics_310x230.pngääressä. Varsinkin, jos tietokone on pöytämallia, ja toimistolla ei ole langatonta verkkoa kannettaville laitteille, on syytä kiinnittää huomiota työpisteen säätömahdollisuuksiin. Työterveyshuollosta saa tarvittaessa apua ergonomia-asioissa. Paras keino ennaltaehkäistä istumisen aiheuttamia ongelmia on kuitenkin huolehtia siitä, että työskentelyasentoja vaihtelee tarpeeksi usein. Pieneen jaloitteluun ja venyttelyyn ei kaivata hienoja apuvälineitä eikä jumppaohjaajia. Mutta jumppapalloja ja juoksumattojakin on jo työpöytien vieressä nähty.

Useimmilla meistä tietotyöläisistä työpäivä ei kuitenkaan enää ole pelkkää omalla tutulla työpisteellä istumista, vaan voimme tehdä töitämme paikkaa vaihdellen. Uusien asioiden ideointi voi onnistua paremmin, kun kiertää korttelin yksin tai kaverin kanssa, ja ideointipalaverin voi isommallakin porukalla pitää vaikka seisten. Väitetään, että kokoukset lyhenisivät ja tehostuisivat, jos tuolit neuvotteluhuoneesta poistettaisiin. Ja välilevytkin kiittäisivät. Puhelut voi hoitaa vaikka taukohuoneen sohvalla pötköttäen ja päivän kuulumiset kollegan kanssa vaihtaa kopiokoneeseen nojaillen. Läppärin näppäily onnistuu myös sylissä ja jalat rahin päälle nostettuna.

Työympäristösuunnittelussa pitäisi huomioida myös liikuttamistarpeet. Kun paikkaa voi työn luonteen mukaan vaihtaa niin halutessaan ja työvälineet tukevat liikkumista paikasta toiseen, voi todennäköisesti itse vähentää alaselän ja niska-hartiavaivojen riskiä.

Toimistosuunnittelun ja –kalusteiden ammattilaiset auttavat myös työhyvinvointiin liittyvissä asioissa. Hyvä työympäristö ei ole vain nätti, toimiva ja viihtyisä, vaan myös turvallinen ja terveellinen. Ergonomiaan ja fyysiseen hyvinvointiin on helppo vaikuttaa, ja hyvällä suunnittelulla on positiivisia vaikutuksia myös henkiseen hyvinvointiin.

Technopolis auttaa tarvittaessa toimivan työympäristön suunnittelussa.

Satu Hurme-Tikkanen
Group Service Manager
Workplace Design and Services