Tallinnassa energia tulee auringosta

Technopolis Ülemiste on voimakkaasti kehittyvä Tallinnan lentoaseman ja rautatieaseman välissä kätevästi sijaitseva Technopoliksen kampus. Syksyllä valmistuva uusin rakennus ottaa osan käyttämästään sähköenergiasta auringosta.

Auringon säteily pitää maapallon käynnissä. Sen voimalla kasvit kasvavat, tuulet puhaltavat ja maapallon lämpötila pysyy elinkelpoisena. Runsaassa tunnissa osuu maapallolle yhtä paljon energiaa kuin koko ihmiskunta kuluttaa vuodessa.

Ympäristö ja energia

Fossiiliset polttoaineet pilaavat ilmaa ja aiheuttavat ilmaston lämpenemistä. lootsa_5.310x230.pngYdinvoimassa on omat riskinsä. Aurinko on puhdasta energiaa ja kehittyvä teknologia on tehnyt siitä myös taloudellisesti järkevän vaihtoehdon jopa täällä pohjolassa. Technopolis on ennakkoluuloton edelläkävijä monissa uusissa asioissa ja käynnistänyt ensimmäiset aurinkoenergiaprojektinsa.

Tallinnan kampuksella juuri harjannostajaisia viettäneessä Löötsa 5 -rakennuksessa aurinkosähkö on otettu mukaan pilottiprojektina, joka antaa käytännön kokemuksia auringon tuotosta ja käyttökelpoisuudesta energianlähteenä.

– Sähkön hinta Eestissä on hiukan edullisempi kuin Suomessa, mutta huomattavan kallista suhteessa muuten edullisempaan hintatasoon, kertoo Citron Oy:n toimitusjohtaja Esa Klemetti, joka toimii ulkoistettuna suunnittelu- ja projektipäällikkönä monissa Technopoliksen rakennusprojekteissa. – Nyt rakennetavan aurinkovoimalan merkitys rakennuksen koko energiankulutuksen kannalta ei ole kovin merkittävä, mutta pienikin säästö kannattaa.

Talo ei saa olla liian korkea

Löötsa 5 -projektissa hyödynnetään pitkälti paikallista osaamista mm. Ltsa_5_front.jpegarkkitehtuuri-, rakenne- ja sähkösuunnittelussa. Aurinkovoimalan toimittajaksi on valittu Naps Solar Estonia OÜ, joka on suomalaisen Naps Solar Oy:n tytäryhtiö. Aurinkopaneelit valmistetaan Napsin tehtaalla Tallinnassa ja laitoksen suunnittelu ja asennus tapahtuu paikallisin voimin.

Useimmiten aurinkopaneelit asennetaan rakennuksen katolle, mutta tässä tapauksessa ne tulevat eteläseinälle. Keskeinen syy tähän on Klemetin mukaan rakennuksen sijainti aivan Tallinnan lentoaseman vieressä. Rakennuksen korkeus on lähes sentilleen lentomääräysten mukaisessa maksimissaan, joten katolle niitä ei voitu laittaa.

Seinäasennuksella on omat hyvät puolensa: paneelit ovat lähes pystysuorassa, joten niiden tuotto on parhaimmillaan auringon paistaessa matalalta. Näin tuoton painopistettä on saatu siirrettyä kevät- ja syysaikoihin, jolloin sähköä myös tarvitaan enemmän kuin keskikesällä. Kesällä paneelit puolestaan varjostavat etelään suuntautuvia ikkunoita markiisien tavoin.

Sähköä syötetään verkkoon

Rakennuksen eteläseinälle, ikkunoiden väliseen tilaan tulee yhteensä noin 550 m2 paneeleja. Niiden nimellisteho on yhteensä 82,5 kilowattia, mikä vastaa esimerkiksi ison henkilöauton moottoritehoa. Vuotuiseksi kokonaistuotoksi on laskettu noin 67 megawattituntia, joka riittäisi kolmenkymmenen kerrostalokaksion koko sähkönkulutuksen kattamiseen. Koko toimistorakennuksen energiankulutuksesta saadaan noin viisi prosenttia auringosta.

– Aurinkovoimalan yhteydessä ei tarvita mitään akkuja, vaan järjestelmä kytketään suoraan sähköverkon rinnalle ja syöttää mahdollisen kesäajan ylimääräisen tuoton verkkoon, kertoo Klemetti. – Tämä on käänteentekevää ja tekee laitoksesta erityisen kiinnostavan.

– Kiinteistön omistajalla on mahdollisuus saada tuloja aurinkovoimalan tuotosta kesällä, koska paikallinen sähköyhtiö myös maksaa tuotetusta energiasta. Eestissä on itse asiassa satoja kohteita, jotka myyvät aurinkosähköä verkkoon. Tässä suhteessa Suomi on pahasti jälkijunassa. Lieneekö syynä suomalaisten sähköverkkoyhtiöiden liian vahva monopoli, näpäyttää Klemetti.

Seuraava pilotti Suomeen

Yksi Technopoliksen uudishankkeista Suomessa on Tampereen kampuksella Yliopistonrinteen vaiheet 3 ja 4. Myös täällä otetaan käyttöön aurinkosähköä ja Tallinnan tapaan kesän huipputuoton ylimäärä voidaan syöttää sähköverkkoon päin.

 – Vastuullisuus on Technopolis Oyj:n strateginen valinta ja osa yhtiön eettistä arvomaailmaa, sanoo Technopoliksen Concept Development and Sustainability Manager Virve Valonen. – Ympäristöstrategia ja kestävän kehityksen toimintaohjelma ovat osa jokapäiväistä toimintaamme. Nyt käynnistetyt aurinkosähköprojektit ovat esimerkki siitä, miten haluamme ennakkoluulottomasti hyödyntää uutta teknologiaa ja tuoda oman panoksemme hiilidioksidipäästöjen ja energiankulutuksen pienentämiseen.