Koodarien valtakunta Virossa

Helpdeskin ihmiset puhelevat luurit päässä, softagurut vääntävät koodia persoonallisissa työpisteissään ja johtajat visioivat tulevaa. Viron suurimman internetpalveluiden tarjoajan Zone Median tiloissa on aito koodarien valtakunta.

Lempeä kevättuuli ajaa laineita Viron suurimman yrityskeskittymän sisällä, kun työntekijät vaeltavat toimipaikkoihinsa. Ülemisten kampuksella ei ole tietoakaan keskustan ruuhkista, vaikka Smart Business City sijaitseekin loistopaikalla Tallinnan lentokentän ja rautatieaseman kupeessa. Parin vuoden päästä alueen läpi pitäisi kulkea jopa raitiovaunu, jolla pääsee suoraan Tallinnan satamasta lentokentälle.

Me kapuamme Ludvig Puusepp -toimistotornin kahdeksanteen kerrokseen, jossa pääkonttoriaan pitää Viron suurin internetpalveluiden tarjoaja Zone Media. Se hallinnoi yli puolta Viron domaineista.

klo 8.50
zone_310z230.jpg

Vastaanottotiski on vielä autio, kun Zone Median markkinointipäällikkö Rauno Kais tupsahtaa vastaanottamaan vieraita − rennosti suomeksi. ”Virolaiset tuntevat olevansa osa Pohjoismaita ja pohjoisessa puhutaan suomea”, Kais sanoo.

Suomi on Zone Medialla sikäli tärkeä, että iso osa sen asiakkaista on suomalaisia.

klo 10.00

Asiakaspalvelun työntekijät puhuvat puhelimessa välittämättä samassa tilassa pidettävistä palavereista. Vajaan kolmen miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävä Zone Media työllistää nyt 27 henkilöä. Heistä valtaosa on itseoppineita, sillä kun yhtiö aloitti vuonna 1999, alalle ei ollut saatavilla Virossa koulutusta.

klo10.jpg

”Osaavien työntekijöiden löytäminen on yhä vaikeampaa. Tarjoamme heille monia etuja, kuten terveyspalvelut, urheilutukea – ja tietysti hedelmiä taukohuoneessa. Iso osa työntekijöistämme käy nyt koulua ja hankkii lisää viisautta, kun Internet-maailma kehittyy hirveän nopeasti”, yhtiön perustajiin lukeutuva tietokone-ekspertti Martti Varik kertoo.

klo 12.30

klo1230.jpg

Markkinointipäällikkö Kais (vas.) ja puheenjohtaja Varik käyvät läpi isoa nivaskaa esitteitä ja pohjapiirustuksia. Niissä on tietoa uudesta, kadun toisella puolella Lõõtsa 5:ssä rakennettavasta toimistotalosta. ”Nykyiset tilamme ovat käytännössä täynnä. Uudessa talossa saamme lisää tilaa ja paremman ilmastoinnin”, Kais perustelee.

Yritys siirtyy syksyllä väljempiin tiloihin Technopoliksen uuteen, aurinkoenergiaa hyödyntävään toimistotorniin, jonka on määrä valmistua elokuussa.

klo 14.00

Kahvi- ja lounastauot ovat hyviä hetkiä kysellä henkilöstön tuntoja. Oman väen kesken kahvia jäädään hörppimään usein omalle toimistolle, vaikka − kuten Varik hehkuttaa: ”Kampuksella on useita ravintoloita ja tyylikkäästi uudistettuja vanhan asetehtaan rakennuksia, joissa on hyviä neuvottelutiloja alueen yritysten käyttöön.”

klo14.jpg

klo 15.30

Markkinointipäällikkö tähyilee länteen avautuvaa näkymää ja uusia markkinoita. ”Meillä on tytäryhtiö Amsterdamissa ja markkinat kehittyvät lupaavasti. Harkitsimme ensin myös Suomea, mutta päädyimme Hollantiin.”

klo1530.jpg

 

Verotus ja e-yhteiskunta
houkuttelevat Viroon

Virossa on eri lähteiden mukaan jo yli 27 000 suomalaistaustaista yritystä, ja määrä kasvaa vauhdilla. Etelänaapuri kiinnostaa yrityksiä alemman palkkatasonsa sekä − ennen kaikkea − kasvuyrittäjyyttä suosivan verotuksensa ansiosta. Virossa yritykset eivät maksa lainkaan veroa voitoistaan, ennen kuin rahat otetaan ulos yrityksistä palkkoina tai osinkoina.
ulemiste_230x345.jpg

Suomalaisyrityksiä vetää Viroon myös yhteinen valuutta ja kielitaito. Bisnesympäristön houkuttelevuutta lisää se, että Viro on kansainvälisesti edelläkävijä julkisten palveluiden digitalisoimisessa. Esimerkiksi yrityksen tai vaikkapa pankkitilin perustaminen Viroon onnistuu lähes vain nappia painamalla, eikä maassa tarvitse lähteä tällaisia asioita varten edes käymään fyysisesti. Viro on asettanut tavoitteekseen, että maassa olisi vuoteen 2025 mennessä kymmenen miljoonaa e-asukasta.